Followers

Pages

Monday, March 16, 2009

Kuning Dirawat

Akhirnya aku dapat tangkap si kuning nih... susah betul nak tangkap dia nih... umpan ngan friskies pun buat tak layan plak... hampeh... Ini pun sebab sempat kejar... kesian lar... makin teruk plak kurap dia nih...


Aku tengah sapukan minyak masak terpakai... mengiaw-ngiaw tak berhenti si kuning nih... sakit barangkali...


Main tarik-tarik plak si kuning nih...


Hah! Dok senyap macam tuh kan senang? Mudah kerja aku...


P/S: Hari ini nampak ada perubahan berlaku keatas si kuning... kurapnya dah mula gugur... Semoga sembuh cepat... Nanti saya cuba update entry baru mengenainya... InsyaAllah...

9 comments:

Naz said...

Salam bro...
besar pahala merawat binatang yg sakit...

Uncle Dol said...

Salam amirul,
Kesian dia. Dah lama ke dia kena jangkitan kurap tu? Minyak masak efektif ke untuk hilangkan kurap?

Fly said...

salah satu sifat mulia bro, tahniah besar pahalanya tu

MariaFaizal said...

Kuning poor thing....
Kesian I tengok but you're so kind hearted. Dulu I tangkap my 'Kuning' jugak but dia menggelupur & scratch my hands (kena pegi jumpa Dr & had my tetanus jab).Eventually I dapat tangkap jugak guna guni & I kurung 'dia' dlm shower room then sembur dia air, pas tu guna antibact shower gel.

2 days later, dgn 'handsomenya' Kuning datang manja2 kat kaki I.Agaknya 'dia' nak thanks kat I coz 'dia' dah tak rasa gatal2 lagi kot.

Sekarang..dah kembali active 'meronda' & jadi 'pailang' kat residential area I. he he...

nueeunlimited said...

salam encik amirul..
wah da brjya tgkap ye.. semoga kuning cepat smbuh ye bro.tucen kita si gemok da mati kot.. da 2 mggu x blk umah. mybe die xnk tuan die sedeh kan???huhu..
nnt tepek gambo bila kuning da ensem ye. daaa.....

amirul said...

Walaikumsalam Naz,
InsyaAllah... sekadar buat apa yg patut... :)

Walaikumsalam Uncle Dol,
Yup kesian sangat... Baru je tuh bro... selepas muncul sejak hilang beberapa bulan yg lepas... Yep! Pakai minyak masak yg recycle... terutamanya yg digunakan utk goreng ikan...

Salam Fly,
InsyaAllah... biar Allah saja yg tentukan... kita sbg hamba Allah harus berbuat baik keatas semua makhluk ciptaanNya...

Salam Sis,Yes
Yes... kesian sangat... InsyaAllah kita berbuat baik ngan binatang banyak pahalanya... Kita perlu muhasabah diri sikit... cuba bayangkan kita yg jadi binatang... ape perasaan kita?

Thanks kongsi kisah Kuning Sis... Kekadang terfikir... lebih baik berbuat baik dgn binatang dari manusia...coz binatang lebih bersifat mulia jika dibandingkan manusia... walaupun binatang tak buleh berkata2... mereka tetap setia dan taat pada tuannya...

Walaikumsalam Dak Nuee,
InsyaAllah sembut sembuh la tuh... biasanya kucing yg sakit akan menghilangkan diri bila rasa nak mati... saya berkata begitu berdasarkan pengalaman yg ada... kekadang ada juga kucing yg pergi merayap sehingga beberap minggu... pastu tetiba muncul...

lillies said...

ciannye kuning..nape x bawak g klinik?manela tau ade sakit lain ke...

amirul said...

Salam Lilies,
Perkara kecik je lar... bidan buleh uruskan sendiri... hehe...

Pepper said...

Kesian nya kucing tu, kat rumah kiotrang, Abah yang terer jaga kucing kurap, first dia bersih kan kucing tu ngan kain lembap plus sabun, pastu lap balik untuk hilang sabun, pastu dia letak losyen kurap dari farmasi. Kalau dah teruk sangat ada cakap letak kapur barus, memang kucing tu kesakitan, tapi it works. Nampak Mak letak kat sekor anjing dulu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...