Followers

Pages

Wednesday, March 11, 2009

Asam Pedas Tumis (Ayam)

Bahan-bahannya:-
  1. 1/2 ekor Ayam => ( potong sedang )
  2. 2 biji Bawang Besar
  3. 1 inci Halia => ( Bahan 2&3 dikisar )
  4. 2 biji Tomato => ( potong 4 )
  5. 2 batang Bunga Kantan ( potong 4 )
  6. 2 batang Serai ( dititik )
  7. 4 sudu makan Cili Kering ( kisar )
  8. 2 keping Asam Keping
  9. 1/2 inci Belacan
  10. Daun Kesom ( ikut anggaran )
  11. Minyak Masak ( untuk menumis )
  12. Air Putih... Garam dan Perisa...

Cara membuatnya:-

- Tumis serai + bawang + halia + belacan hingga kekuningan... Masukkan cili kering + asam keping... tumis sehingga pecah minyak... sesudah itu... masukkan air ( ikut anggaran )... masukkan bunga kantan + daun kesom + ayam + garam + perasa ( secukup rasa )... Kacau dan biarkan mendidih sehingga ayam itu masak... Akhir sekali... masukkan tomato... kacau rata... bolehlah diangkat dan dihidangkan...

P/S: Entry ini sepatutnya dipublish semalam... oleh kerana tak larat... lepas melantak 3x tambah... terus tidur mati... kui3x...

10 comments:

Dj Epoi said...

Gua nak tanya ckit nih?
Entry nih Lu buatkan ker Isteri Lu buatkan.....hehehehhe.....

Hahahahah

Gu tak pernah tau pulak yang Lu nih pandai masak?

Gua dah lama tak pekena asam pedas siul!!!!!

amirul said...

Salam SAHABAT,
Org umah aku tuliskan... aku tukang menaip kihkihkih...

Weiii... aku pandai masak air... goreng telurrr... kira masak le tuh...hehe

Cubalah resepi tersedia tuh...huhu...

Tukang cerita said...

hahahaaa...
baghu nak tanya, siapa yg masak sebenar...
dah terjawab pun ghupanya....

~Br jer nak kagum... tapi tak sempat, dah bocor rahsia....~

MariaFaizal said...

Thanks very much Amirul & Mrs Amirul. I've copied the recipe & gonna try it soon. Same ingredients/methods for FISH? As hubby prefers fish or Seafood :P

Nevertheless, I'll try it out!

Cheers..

CAHAYA said...

Asam pedas ikan pari la best! :) Wah, teringin plak.

p/s: nak call mak jap lagi. Huhu.

@cu SaYaNg said...

teringat asam pedas ikan semilang yg mak masak..emm...sedap nye...

amirul said...

Salam Tukang cerita,
Hahaha... kita tukang mkn je... tapi pandai masak nasi... kui3x

Salam Sis Maria,
After confirm with mywife(called Sue), This is the answer...

Ya... ramuannya sama... cuma kalu nak buh ikan, masak kuah asam tu dulu secukup rasa garamnya... Baru masukkan ikan... Jgn terlalu lama... nanti ikan hancur plak... Melainkan ikan pari... sbb ia kenyal...

P/S selamat mencuba...

She also send warmest regards to all of u're family... :)

Salam Cahaya,
Yep! biasanya org suka buat asam pedas ikan pari... oleh kerana kami kureng minat ikan pari... tukau le ke ayam... hehehe...

Salam acu,
Uiks! Ikan semilang masak bercili lagi best... hihi...

MariaFaizal said...

Bro Amirul & wifee,
Thanks so much for the tips. I'm choosing Ikan Merah or Manyong if I oculd find it at the wet market.

Have a great day!
P/S: Kiss, kiss Suki for me. How's Kuning doing today?

Idalara said...

salam mirul..wah..mirul ni pandai masak ker?..alhamdulillah...bagus sgt2 tu..akak suka kalau org laki ni pndai masak dan rajin masak untuk family..(ler..rupanya pndai masak telor goreng jer...)
kawan akak dr batu pahat pnah bg resepi ni kat akak..not bad..
nk resepi asam pedas melaka ada kt blog akak...

amirul said...

Salam Sis,
U're welcome... Sekadar berkongsi... pesalahnya? :)

Have a great day too!

P/S: Mywife have kiss Suki for U... Suki terpijak cat plak! habis bulu melekat ngan cat minyak...kui3x... Kuning disappear... ntah mane hilang... :(

Walaikumsalam Kak Ida,
Setakat masak nasi... telur goreng pun dah kira ok le tu... ada yg tak tau langsung... hihi... terima kasih bg resepi Asam Pedas Melaka... nanti kami cari erk... :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...