Followers

Pages

Wednesday, February 18, 2009

Maklumat

Maklumat ini dipetik dari kiriman e-mail yang diterima saya beberapa bulan yang lepas... semoga segala maklumat yang dikongsikan dalam ruangan blog ini memberi sedikit sebanyak informasi yang berguna buat kalian... Insyaallah...

Pagi semalam ketika mendengar radio IKIM ( 91.50FM )... Ustaz Zawawi menceritakan tentang sunnah Rasulullah S.A.W... Antaranya tentang bab memberi salam... Baginda memberi salam dengan lafaz " Asalamualaikum " dan menjawab salam dari para sahabat dengan salam yang penuh " Walaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh "

Memberi salam -> Assalamualaikum
Menjawab salam -> Walaikumsalam warahmatullahi wabarakatuh

Apabila hendak mengirim salam kepada seseorang dari rakan yang lain... hendaklah kita berkata " kirim salam assalamualaikum pada si polan ya. " ( contoh )... dan bukannya menyebut... " kirim salam kat si polan ya " ataupun " kirim salam maut kat si polan ya"... kenyataan ini adalah berdosa... walaupun sekadar gurauan... semoga anda memperoleh manfaat...

" Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot "... Maksud singkatan " Akum "...

Untuk renungan bersama...

Janganlah kita menggantikan perkataan " Assalamualaikum " dengan " A'kum " dalam SMS ( Short Message Service ) atau apa sekalipun melalui tulisan... Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang... maka hendaklah kita gantikan dengan perkataan " Salam " iaitu sama makna dengan Assalamualaikum... Marilah kita menyebarkan maklumat berguna ini kepada sesama rakan-rakan kita yang selalu sangat menggunakan singkatan " A'kum " dalam SMS ataupun e-mail... Perkataan " A'kum " adalah gelaran dalam bahasa Ibrani... Ia singkatan daripada perkataan " Avde Kokhavim U Mazzalot "... yang membawa maksud " HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT "... Mulai saat ini... jika ada sesiapa yang menghantar singkatan " A'kum "... kita mengingatkan mereka untuk menggantikan kepada " Salam " kerana salam adalah singkatan dari Assalamualaikum.... Semoga maklumat ini memberi manfaat kepada kalian...

9 comments:

Dj Epoi said...

Aduhai....
Gua Dulu ponk jawab & bagi salam macam tuh juga...!!

Mulai malam ini Gua akan TUKARKAN ngn Salam2 yang sepatutnya..
Tq Brother!!!!

Gua Cut & Paste Bro!!

amirul said...

Salam Bro,
Yg lepas biarkan berlepas... dimaafkan... yg penting ada inisiatif diambil selepas mengetahui kebenaran... :)

Silakan...

MariaFaizal said...

Bro Amirul & DJ Epoi,
Thanks again for sharing something priceless like this.
Have a great day y'all!

amirul said...

Salam sis,
U're welcome...
have a great day too :)

Sedingin Salju said...

Ya encik, saya yang bukan islam ni pun, dah tegur beberapa kali di mailling list orang tapi mereka tak ambik kisah pun.

hysMan.. said...

Salam bro..
Subahanallah..dgn perkara kecil mcm tu je pon boleh memesongkan..
MasyaAllah..lepas ni sesungguhnya kita kena alert dan prihatin atas segala yg di ucap dan d perkatakan oleh mulut kita (jari pon)..

Thanx bro..hope u'll share somthing like dis later..k.
:p

amirul said...

Sedingin Salju,
Tima Kasih keatas keprihatinan anda... Hanya Allah saja mampu membalas jasa2 anda...

Salam Man,
Yep! Kekadang dlm kehidupan harian... seringkali kita melakukan kesilapan tanpa disedari...Segerabertaubat kepada yg Esa... Insyaallah ada masa dan kesempatan... akan saya share ape yg patut... :)

Sedingin Salju said...

Tak apa encik, sama-samalah kita menyokong antara satu sama lain.

Bro_mie said...

Bagus....benda yang baik, teruskan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...