Followers

Pages

Sunday, February 1, 2009

Hari Yang Malang

Ketika dalam perjalanan pulang dari Kampung Melayu Subang semalam... Dengan tidak sengaja saya telah melanggar lampu isyarat merah disalah satu persimpangan... selalunya saya akan berhenti disetiap persimpangan ketika lampu merah... walaupun dipagi buta yang tidak ada banyak kenderaan... tetapi kenapa saya boleh melanggarnya semalam? Saya pun kurang pasti... mungkin memandu dalam keadaan letih? Leka? SubhanaAllah... mujur tiada kenderaan dari setiap arah persimpangan itu... kalau tidak... mungkin sudah terbabit dalam kemalangan... nauzubillah... Minta dijauhkan Allah...

Tidak jauh dari persimpangan itu... lebih kurang 100m barangkali... berdirinya beberapa anggota polis trafik... salah seorang daripadanya melambai-lambai kearah saya sebagai isyarat untuk memberhentikan kereta dibahu jalan... sejurus itu seorang daripadanya mendekati saya dan meminta lesen memandu... tanpa berlengah... saya turun dari kereta dan menghulurkan lesen memandu dan kad pengenalan... sesudah itu... polis trafik itu memeriksa lesen cukai jalan dan menghampiri saya...

Abang? abang melanggar lampu isyarat didepan tadi... jadi abang nak kata apa? Kami tengah buat Ops sikap... menyapanya lagi... saya hanya mengangguk tanpa sebarang kata... abang boleh dikenakan saman sebanyak RM300... lalu polis itu ke kereta perondanya untuk mengeluarkan resit saman... saya masih berdiri kaku tanpa sebarang kata...

Abang nak kena saman ke? Kalau kena saman Ops sikap RM300... tak boleh diskaun... menyapa si polis itu lagi... kali ini saya bersuara... habis tu? Nak saya buat apa? Abang boleh bawa berbincang... kata si polis itu... dalam hati kecil saya kata... dah agak dah... ini mesti nak minta duit kopi... sebab mereka langsung tidak membuat sekatan jalan disitu... hanya memberhentikan kereta peronda dan mengarah kenderaan yang lalu-lalang...

Tanpa banyak soal... saya bertanya kepadanya RM berapa dia nak? katanya berapa boleh bagi... kalau dibandingkan saman RM300? Kata saya... kalau setakat RM30~50 saya mampu... kalau nak lebih dari itu baik saman sajalah... Maka si polis itu pun minta hulurkan RM50... jadi saya pun hulurkan sajalah... malas nak layan lama-lama...

Saya tahu perbuatan itu adalah satu kesalahan... namun itulah hakikat seorang manusia biasa dalam menangani sesuatu keadaan sedemikian rupa... mungkin juga anda pernah mengalami situasi yang sama... bagaimana pula anda menanganinya? Jika tidak keberatan... sila kongsikan bersama... terima kasih...

8 comments:

hysMan.. said...

waduh waduh...
gawat sih...
ape cite ni bro??hmm.. =/
men kopi2 plak,teh die xnk pe??
meh ckp kt die kopi gano aku bg..
duit3..anak bini mkn duit aram..

kawe xde pgalaman lg ar..
tp ari ghaye taun lps abg kawe pnah kena gak camtu..abg pn bg je duit starbuck rm50.pastu lps..

bro,igt org yg mmberi pn dkira bersubahat tau..hahahahha..

nk salahkn sape??
meka dan keluarga meka.. :p

Sedingin Salju said...

Ha encik, kerana sikap segelintir polislah kadang habis rosak imej polis kan?

rainningheaven said...

salam amirul..

dulu saya penah buat U TURN didepan time square time tu U TURN tk bloeh sampai depan simpang time square saya ditahan polis..polis pun cakap sekarang ops sikap kalau kena saman tak ley diskaun kena rm300..nasib baik la duit nak beli laptop saya simpan dalam dashboard so dalam wallet ada rm20 jer..saya ckp saya hny ada rm20 je..polis pun ckp ok jer..

kekadang saya terfikir kenapa mereka ambil jugak rm20 tu..adakah gaji dieowng tk mencukui..salah siapa? salah mereka atau kerajaan?

amirul said...

Salam Man... Andaikata Man dalam keadaan itu apa Man akan buat?
Saya sudah halalkan RM50 tu... Biarlah dia jawab dengan tuhan besok...

amirul said...

Saudara Sedingin Salju... Betul tu!
Tapi salah siapa? Kebanyakan dari mereka memang suka buat kerja sebegitu... :(

amirul said...

Salam rainningheaven,
Itulah sikap segelintir polis... apa nak jadi ntah? mereka lebih gemar memberi makan yg haram kpd anak bini brgkali...
Tidak dinafikan juga gaji mereka rendah, namun masih diberi pelbagai kemudahan elaun... apa lagi nak?

rainningheaven said...

amirul..

ape lagi dieowng nak naik gaji lagi laaaa....

amirul said...

Salam rainningheaven,
padahal baru naik gaji tuh... kalu dah tabiat... sukar nak dikata... hmmm!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...