Followers

Pages

Wednesday, February 25, 2009

FullMoon

Anda tahu apa yang dimaksudkan FullMoon dalam masyarakat cina?! Sebenarnya saya pun kurang pasti... sehinggalah saya terjumpa huraian ini di internet... Jadi ingin berkongsi bersama anda... layan...

Full moon or full month celebrations are celebrated by Chinese families whose baby reaches 1 month after birth. On the baby's full month, some families host a dinner to entertain friends and relatives. Red hard-boiled eggs will be distributed too.

An odd number of eggs will be distributed if it is a boy and even number of eggs if it is a girl. Friends and relatives usually give a red packet in return. They may also give presents like baby food, articles for daily use or jewellery.


The Chinese also practise the custom of shaving off the baby's hair on its full month. The baby's hair is wrapped up in a red cloth and sewn to the baby's pillow. It seems that by doing this, the baby would not be timid or easily frightened.

Nowadays, some of the traditional customs are still being practised either in whole or in part by modern parents. The practice of distributing Full Moon Gift Pack is seen as a more convenience way to announce the arrival of a newborn in the family and also to thanks the relatives and friends for their gifts.

Anda faham dari ringkasan diatas?! Mudah-mudahan fahamlah ya? Kenapa saya buat artikel berkaitan FullMoon erk?! Sebenarnya... ada udang disebalik batu... haha...

Tengah hari semalam ( Lunch Time )... bahagian HR ( Human Resource ) telah menyampaikan satu bungkusan yang berisi seperti di bawah... sempena menyambut kelahiran anak majikan yang genap sebulan... siap tulis nama tuh... tak semua staf yang dapat bungkusan ini tau? Hanya staf yang terpilih je yang dapat... Syukur alhamdulillah...




Kandungan:-
  1. 2 pcs Portugese Egg Tart
  2. 2 Red Egg
  3. 2 pcs Ang Koo
  4. 2 pcs Muffin
  5. Pickled Red Ginger

Sebenarnya... saya agak was-was ketika menerima bungkusan ini... persoalan yang berlegar dikotak fikiran... Halal ke benda ni? Yang pasti... saya tahu majikan amat menitik berat dan peka dalam isu halal haram ni... tapi saya masih kurang puas hati... maka saya pun buat pemantauan kat internet berdasarkan maklumat yang tertera kat bungkusan tersebut... siap ada laman web... http://www.lianbee.com/ ... cubalah anda terjah website ini... pantau punya pantau... didapati memiliki sijil halal... maka dikira selesai sudah kemelut was-was ku?! Wallahualam...

Apapun... Saya amat menghargai pemberian ikhlas ini... Thanks A lot to my Employer... didoakan anak anda sihat sejahtera... selamat menyambut FullMoon...

P/S: Bukan menaruh perasan prasangka buruk terhadap majikan... sebagai muslim... wajib mengambilkira punca sebenar sesuatu perkara... supaya tidak timbul persoalan yang tidak diingini dimasa akan datang...

8 comments:

MariaFaizal said...

You have such nice colleagues there. Happy first month to the baby. So cute!

hysMan.. said...

Salam bro..

dulupon sya tak tahu jugak,saya ingat bulan penuh like kuih bulan..hahaa..
tapi bila da berkawan dgn staf berbangsa cina baru saya tahu..
setahu saya fullmoon ni bagi masyarakat cina ia adalah sambutan untuk meraikan si ibu yang baru saja 'habis pantang' ataupun 'habis hari'...kan??

@cu SaYaNg said...

wah...sedap nye portuges tat tu...so nyummy...i likeeee...
hehehhee...

bro amirul,acu add link bro amirul dlm blog acu ya...hope we'll b fren foreva ;-)

amirul said...

Salam Sis,
Alhamdulillah... sesetengahnya ok... ada juga yg ko... Actually baby kat kotak tu bukan anak majikan... itu perhiasan... hehe

Salam Man,
Iye ke? Tapi Fullmoon ini untuk baby cina yg genap sebulan ar...

Salam @cu
Portugese Tart tu ada lagi sebiji... xhabis makan... kalu nak saya kirimkan...hahaha

Thks 4 linking... xkan add link je kot? Followlah sekali... nanti saya add link @cu + follow... hehehe

Persahabatan diterima... insyaallah berkekalan sampai bila2...

MariaFaizal said...

La...ingatkan your colleagues' baby..he he he.

Sedap tak kueh tu? :D (I tak pernah makan that kueh lagi). Cheers!

amirul said...

Salam Sis,
Mula2 saya pun ingat camtu gak... pas layan laman web ( http://www.lianbee.com )baru tau kotak tu sekadar hiasan... huhu...

anyway... saya cuma try mkn muffin,(manis sangat) telur and tart (yummy) tu je... yg kueh Ang Koo tu xsentuh... xbiasa mkn... kang ragam perut...hehe

cheers too!

MariaFaizal said...

Tadi petang tried enter web add given but tak boleh.So now baru dpt browse, then nampak baby cute as the 'model' on the kuehs' boxes, he he...

amirul said...

Salam Sis,
ooo iye ke? Padan pun... hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...