Followers

Pages

Friday, May 1, 2009

Bulan Mei

Salam....

Terlebih dahulu aku mengucapkan Selamat Hari Pekerja kepada semua yang menyambutnya... selamat beristirehat... Bulan Mei juga merupakan Bulan yang begitu penting buat kaum ibu... Saban tahun kunjung tiba Bulan Mei pasti ramai yang teringatkan ibu masing-masing... kerana kita akan menyambut Hari Ibu... bukan kita lupakan ibu masing-masing di bulan-bulan yang lain... cuma bulan Mei ini agak istimewa untuk memperingati jasa-jasa mereka yang tidak terbalas hanya dengan kata-kata...

Sempena memperingati Hari Ibu yang bakal disambut kelak... aku teringin menujukan sebuah puisi yang bertajuk Puisi Untuk Ibu... Puisi ini aku tujukan khas buat ibu-ibu di seluruh dunia...

Sebagai permulaan... aku menyertakan serangkap pantun... Maaf sekiranya pantun ini tidak sempurna...

Seorang Ibu Kasihkan Anak
Menyulam Kain Diwaktu Pagi
Kasih Ibu kasih Sejati
Tempat Ibu tiada Penganti


(Puisi Untuk Ibu)

Ibu...Saat daku dilahirkan
Dikaulah orang yang paling gembira
Menyambut kelahiranku kedunia
Terima kasih Ibu...

Ketika daku terkapai-kapai memerlukanmu
Dikau sentiasa disisi... Menemaniku
Setiap masa saat detik waktu
Tanpa rasa jemu....

Ketika daku meniti dawasa
Dirimu sentiasa memberikan daku
Semangat dorongan walau tanpa kata-kata....

Setiap titisan airmatamu Ibu
Terlalu berharga buatku... Jasamu Ibu
Tidak dapat daku balas walau setinggi manaku capai....

Ibu... Sekiranya tanpaku sedari
Ada kata-kata yang terlontar keluar dari mulutku
Menguris menyingung hatimu
Maafkan daku Ibu...

Buat...Ibuku tercinta
(SELAMAT HARI IBU)

Nota: Puisi ini adalah hasil nukilan dari isteri aku... selamat membaca dan menghayati... Terima kasih daun keladi...

18 comments:

IxoR@ said...

Selamat Hari Ibu....

Mei yg sangat istimewa utk menghargai kaum wanita.

lillies said...

salam...
menitik air mata tatkala membaca puisi tu...
teringat lak kesalahan yg pernah dak ni buat kat mama...huhuhu..

wan muhamad zaidi said...

oh.. ibu kaulah jantung hatiku

Idalara said...

salam amirul..
puisi wf mirul buat akak tambah teringat kat bonda di kampung..
malangnya mnggu ni tak dapat balik sbb nak menghadiri kenduri sahabat baik akak di sini.namun akak pastikan kerap menelefon bonda tercinta..mudah2an semua ibu2 termasuk akak akan di beri ketabahan menjaga dan membesarkan anak2 di zaman yg penuh cabaran ini.

p/s salam sayang buat wf mirul

Naz said...

Salam bro Amirul..
Pantun tu best walaupun 1st hujung ayat x kena dng hujung baris ayat ketiga. poem pun best juga.. buat aku mengenang jasa dan pengorbanan ibu sejak aku bayi sampai ke hari ni.. bakat terpendam tu.. :)

Armin said...

mum,,,

i m really love u....miss u very2 much... oh, i m so appreciate of having u next on my side

hysMan.. said...

Salam bro..
Selamat hari ibu..
kadang2 sedih dgn atitude sendiri sebab takleh jadik anak yg soleh..
terima kasih ibu..

"aku hanya menduga tidak mampu merasa,sebenar2 perasaanmu..
pengorbanan yg kau lakukan untuk dewasakan ku..hanya bisa ditanggung hati IBU..."
:p

Binjaie said...

Sajakmu membuatkan aku menelefon ibu ku td. Smlm nk komen tp ashik klua error. Salam ziarah.

Tukang cerita said...

huuuuuu.....

suami isteri ada bakat terpendam nih...
Tahniah!!!

:)

amirul said...

Salam Ixora,
Yup! Bulan Mei khas utk kaum Hawa barangkali...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Walaikumsalam Lilies,
Usah menangis k? Kalu rasa bersalah terus mintak maaf je... jgn hanya tunggu raya baru nak mintak maaf...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam Wan,
:)
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Walaikumsalam Kak Ida,
InsyaAllah semua kaum ibu diberikan kekuatan utk mendidik anak2 mereka...

P/S: Salam sayang dari isteri buat akak juga...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Walaikumsalam Naz,
Dah puas memikirkan rangkap yg sesuai... tak kena juga... mungkin ilham belum sampai... hehe... Kita sebagai anak wajib mengenang jasa2 Ibu...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam Armin,
Every 1 love their Mum's very well... May Allah bless them dunia akhirat...ameen...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Walaikumsalam Man,
Kita sebagai anak selalu memikirkan bagaimana utk menjadi anak yg baik buat ibu... Namun kita harus menjadi diri sendiri dengan seadanya... InsyaAllah ibu akan memahami... Selamat Hari Ibu...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam Binjaie,
Mungkin tenet problem kut... apapun hargailah ibu selagi ada hayat dikandung badan...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam TC,
Hehehe... InsyaAllah akan kami menterjemahkan bakat itu dialam siber ini... TQ... :)

Dj Epoi said...

Terima Kasih berikan Gua Luahkan Serangkap Kata Buat Semua Bunda2 Tersayang.....

Ibu!!
Ku sangat menyanjungimu wahai Ibu!!
Kaulah Segala2nya bagiku....
Kan Kubalas jasa & Budimu selagi Hayat Gua dikandung badan Ibu!!

Kau Istimewa bagiku!!

Tq Amirul
Dj Epoi

Update from Sunway Medical Centre Bandar Sunway....

CAHAYA said...

Jap, nak telefon mak. :P

MariaFaizal said...

Hi Amirul & wifee,
Happy Holiday & to your lovely wifee : "Happy Mom's Day"

Both of you have great talents writing beautiful poems.It's really wonderful.

Sorry bro, lambat 'tiba' here as masih bercuti & balik kg due to majlis kenduri.

Havr a great day !!

amirul said...

Salam Bro DJ,
Sama2... Didoakan cepat sembuh dari penyakit dan balik rumah cepat2...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam Cahaya,
Baru nak call mak? hehe...
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Salam Sis Maria,
Happy holiday to u're family too... Tomorrow working day begin... :(

TQ... cukup sekadar berkongsi bakat yg ada di dada blog... hehe...

It's ok... still ka kampung ke? Happy Holiday again! :)

SYAbAR said...

Salam Amirul,

Akak salah seorang ibu yang sering diraikan anak2 dan suami setiap kali tibanya mother's day.

Keistimewaan ibu adalah kerana ia mampu menggongcang dunia. Kudrat dan semangat yang dimiliki ibu tak tertanding lelaki.

Syukur bulan ini ibubapa akak diberi rezeki utk jejakkan kaki lagi ke tanah suci dan kami sebagai anak2 cuba utk gembirakan dan jayakannya sebaik mungkin demi mereka juga sebagai hadiah hari ibu dan bapa....

hysMan.. said...

salam bro,
hang pi mana..
hang terlena kaaa???
lama dok menyepi..
takkn dok balas komen je kaa???
heheee....
:p

~hapdet la bro..
:)

Dj Epoi said...

HysMan....

Kau siram jer blog nih ngn air!!!

Mana tau besuk dia bangun heheheheh

Gua dah Ok.....kalau senang Call Gua....kita bnxcang balik pasal projek Lu tuh!! k

echah_syed said...

slmt hari ibu utk diri ku sendiri gak.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...