Followers

Pages

Saturday, July 25, 2009

Kisah Hari Sabtu...


Salam...

Yes! Yes!! Yes!!! Hari ini tiba giliran aku bercuti! Sebenarnya aku bercuti selang seminggu pada setiap hari Sabtu... Jadi aku dapatlah berehat sepuas-puasnya bersama isteri... syukur Alhamdulillah... Nak kemana hari ini?! Hmmm... tak ada perancangan pula?! Belum tahu lagi arr... mana nak melantak nanti! Cuti masak le nampaknya... Dah bini aku asyik dengan cerita hindustan di kaca tv... al-maklum sajalah... hari ini kan hari Sabtu... selepas tv2... layan pula tv3... hehe... biasa arr orang pompuan ni... kalau dah depan tv layan hindustan tu... jangan dikacau! Mengamuk nanti... keh3x... nasib baik aku tak pasang astro... kalau tidak... 24 jam geleng-geleng angguk-angguk kepala le jawabnya... silap haribulan menari sekali... keh3x...

Errr... cadangnya pepagi tadi nak servis si jantung hatiku yang satu ini... Haiya! Lu jangan pikir yang bukan-bukan owh! Yang aku maksudkan itu... komputer kesayanganku! hehehe... jangan mare arr... alah penyelenggaraan biasa... ikut jadual... buang habuk... sawang-mawang... tahi bermacam tahi... tahi cicak... tahi lelabah... tahi lipas... tahi biawak... macam-macam arr... keh2x... Fikir punya fikir... hari sudah pun masuk petang ketika ini... malas le pula nak buka! Ini bermakna... tangguh lagi le sesi pembedahan jantung komputer jawabnya... InsyaAllah pagi esok kut...

Tak boleh tunggu lama-lama... takut nanti meletup komputer aku ini! Macam komputer rakan sekerja yang meletup! tempoh hari di pejabat... sebab utamanya... habuk dah penuh dalam CPU(central processing unit)... tahu tak apo yang den koba ni? CPU itu macam jantung komputer ler... rajin-rajin le tanya pakcik google kalau masih tak reti...

Kepada mereka yang memiliki komputer... harus membuat jadual penyelenggaran yang bersesuaian untuk menjaga peralatan yang dimiliki itu dapat berkhidmat kepada kita dengan lebih lama... tidak cukup sekadar membersihkan luaran komputer saja setiap hari... sesekali harus buka CPU untuk membuang habuk-habuk yang mungkin terkumpul didalamnya... secara tak langsung... habuk yang melekat dibahagian komponen-komponen tertentu akan mempengaruhi kelembapan komputer itu sendiri... al-maklum saja le komputer itu terlalu sensitif dengan habuk... walaupun sebesar kuman... kepada mereka yang menggunakan lappy... aku tak tahu cara penyelenggaraannya... mungkin lebih senang dijaga kut...

Kalau anda sayangkan komputer dan mahu ianya berkidmat lebih lama... maka anda wajib menjaganya dengan sebaik mungkin... aku bukannya orang yang berkemampuan... nak beli satu komputer pun kena simpan duit bertahun... baru dapat beli... Lu pikirlah sendiri! kalau orang lain aku tak tahu lerrr... mungkin rosak satu... dah boleh beli yang baru sebagai pengganti... wallahualam...

P/S: Eden bukannya oghang kayo! Tapi kayap!! Aku masih lagi mampu hidup dalam kesederhanaan jika dibandingkan dengan mereka yang kurang berkemampuan... syukur Alhamdulillah...

14 comments:

joegrimjow said...

komputer pon bley meletop!

IxoR@ said...

Ixora stanby hantar kedai je klu ada problem...lagipun bukan pandai sgt pasal komputer2 ni...setakat yg basic2 je...

Lappy pun kena jaga selalu...habuk kena buang gak...sama je. Cuma tak seremeh CPU.

Dj Epoi said...

Bro ....!
Macam yang Lu citer...
Alangkah indahnya..kirannya kita dapat buka dada & ambik Jantung kita untuk kerja2 service kan?
Boleh Umur panjang cikit hehehehh..

Tq for this Tips...

Gua nak sambung tulis skip citer Hindustan nih Heheheheheh...

Fly said...

salam sahabat, semoga sucess selalu yek..Selamat bertugas kembali esok..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Samalah kita... Nak dpt satu PC kena impun bertahun2 gak... hehehee...

MaMa pun belum sempat nak OPERATE JANTUNG PC ni lagi.. kena curik2 masa la pasni... takut gak kalu2 meletop cam Amirul cakap tu!!

honeyamirul said...

Salam Myhubby,
Amboi!!sedapnya mengata orang angguk2 geleng2 ye? bila lagi mau operate jantung komputer tu? kata siang tadi...ni dah msuk isnin dah...alamatnya minggu ke minggu lerrr jawabnye tu :)

handhalah ibnu kamil said...

salam bro.

sy nye lappy ni tak pernah service pun.

nak tunggu dia meragam baru [i antaq kedai.
hahaha.

>minta2 jgn meletup dah la. seram.
hehehe.

hysMan.. said...

Bro,
kompiter (PC) boleh meletup kaa??
adehh..ni yg kena service nih..huhuu..

~bio kayap duit jgn dtg penyakit kayap..bahaya woo..minta2 diajuhkan..

SYAbAR said...

Dah lama akak tak letak komen kat blog kau kan dik...

kalau kat opis, tak pernah botherpun pasal servis ni, sbb ada unit yg sentiasa monitor pc. Buat dek je, kalau dah rosak minta ganti je...

Tp kalau yg personal belonging, kena pikior juga apa yg kau cakap tu. Sama kita, bukan berharta sgt pun...

teja said...

ko cuti ngan famili ke cuti ngan pc... hehe

TokNabe said...

Ye betul tu.... jenguk2lah isi dalam komputer tu sekali sekala. selain vakum rumah apa salahnya vakum sekali komputer tu......

@cu SaYaNg said...

erk..dasyat nye smp meletup..
ada yg luka parah x?

Naz said...

perghh... baru aku tau cpu boleh meletup... aku juga bercadang nak servis dan format balik lappy aku ni. sejak beli mcm2 mender aku sumbatkan kat dlm ni. risau gak kalo jd apa2...

imanshah said...

Lap Top aku pun dah hampir nazak..asek dok share ngan budak2 sekolah aku je

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...