Followers

Pages

Monday, August 3, 2009

Musim Cempedak Lak Plak...

Cempedak yang sudah siap digaul dengan tepung

Cempedak yang sudah siap digoreng

Salam...

Semenjak dua ini asyik terjumpa peniaga kecil yang menjaja cempedak goreng... sekali singgah mahu aku beli dalam RM3... dapatlah 9 ketul cempedak untuk dijamah... sekali rasa sedap pula... dua kali rasa dah habis dibalun... maknanya 9 ketul itu tak cukup lerrr... mana taknya... sekali makan... aku sumbat 6 ketul... 3 ketul lagi aku tinggalkan untuk isteri... kesian... kesian...

Kebetulan pula... semalam hari membeli stok barangan dapur untuk sebulan... kami selalunya singgah pasaraya Tesco membeli-belah... dalam keasyikan memilih barang keperluan... tetiba bau cempedak menusuk ke hidung... isteri aku apalagi? Terus diterkamnya buah cempedak yang ada disitu... hampir 10 minit dipilh-pilih... akhirnya yang hitam legam menjadi pujaan hatinya... aku menempelak dengan kata-kata... " elok ke buah cempedak ini? Dah le hitam legam kulitnya... bau kuat pula tue? " Balas isteri aku... " Don't judge a book by it's cover "... Lalu aku terdiam terus...

Sesampainya aku dirumah petang tadi... isteri aku tengah menggoreng buah cempedak yang dibeli semalam... Lalu aku bersuara lagi... " elok ke buah cempedak itu? Tak busuk ke? " Isteri aku pun balas... " itulah abang! Lain kali jangan hanya tengok luaran yang hodoh saja... hitam-hitam cempedak yang ayang pilih ni... seulas pun tak busuk tau?! " Adoiyai... aku terkena lagi...

Akhirnya... kami menjamah cempedak goreng dengan air nescafe o disediakan... owh! betapa nikmatnya ketika menjamah cempedak goreng dan air yang masih panas... sambil-sambil makan... aku berseloroh mengata... " Ayang! apa kata kita jual cempedak goreng dibulan puasa nanti? " Isteri aku balas... " Boleh... boleh... blah... ada hati nak jual cempedak goreng konon... nak jumpa orang pun malu! Pigidaa... Baik abang layan bisnes mengebun di Facebook je! Waduh! Dah kali ke berapa aku terkena ini? Hampeh...

11 comments:

hysMan.. said...

hahahaa..gwe takleh handle part wife kamu berseloroh..
'bisnes mengebun di Facebook'
hahahahaa...guling2 gwe..

bro,cempedak goreng manyak sodap woo..kecur beb.ape kate nnt ku raye mu n org umah mu buatkn gwe cempedak goreng terseboot..

~kak bukan mengebun tp mengelembu..
asek dok bercocok tanam saje..hahaa
peace yaoww.. :p

imanshah said...

Semalam masa lalu kat Hway PLUS (area Bukit Gantang) aku terserempak dengan satu trailer buah cempedak..bukan selori tapi satu trailer

Fly said...

salam bro, my peberet ni bro, antar lah sini sikit bro..aku tgk pun rasa lapar lagi, padahal tadi baru je makan nasi..hehe

Dj Epoi said...

Hah....amik kau !!
Kan dah kena sebijik heheheheh...

Owh!!! skank dah main hantaw assistang Gi Komen dalam Blog Gua eik!!!! Heheheheheh

Berkebun kat face book?

Apa kata bulan posa nih...niaga jom!!!!

Krasz bAtu said...

aku gemor benor ngan cempedak bro

nueeunlimited said...

salam..
bisnes mengebun??? ekekeke.. layan bisnes restoren la untung. leh jual cempedak goweng. wakakakakah...
rajin yek akak goweng cmpedak. kite x suka makan cmpedak. bau die lagi kite pening. kalo mkn seulas dua da serender la...hehe..

IxoR@ said...

Kat umah mak di kg, belakang umah je....ada pokok cempedak. Skrg sedang rancak berbuah...dah tak larat nk makan...klu nk jual pun boleh....

ixora tak suka nk menggoreng, suka nk makan aje...

P/S: bro..harini last day Vote. Last vote Rabu, 1.30 am. Sila Vote ixora buat kali terakhir ye....

IxoR@ said...

Lapar nasi tapi bila tengok cempedak...ermmm pun boleh la...

Terima kasih terima kasih.....

:D

Tukang cerita said...

Salam mirul...
lama tak jengah sini...

sihat ker? honey?
:)

boboiz said...

ye lah..kat sini sekarang pon tgh musim cempedak..boboiz baru beli cempedak goreng tadi..makan panas2 fuh...tak hingat..nak goreng sendiri malas/tak reti

Idalara said...

Salam mirul dan hoheymieul..
wah..baru ni kak ida dapat masuk rumah mirul..sblm ni asik hang je..ntah nape..
masa kak ida dok cheras umah sendiri dulu ada pokok cempedak depan rumah..buahnya mng baik2.isi pun besar2..puaslah kak ida bersedekah..bila kak ida pindah bebepara bulan lepas tu pokok cempedak tu mati..merajuk kot..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...