Followers

Pages

Saturday, June 6, 2009

Kehilangan...

Kutip ketika sihat

Kutip terbaring kaku di dalam liang lahat


Hari ini aku dan isteri amat sedih atas satu kehilangan... setelah berminggu bertarung nyawa... akhirnya... dia pergi jua meninggalkan kami pada pagi Jumaat (8.25am)... mungkin Allah lebih menyayanginya... kami redha dengan keadaan... mudah-mudahan dia menunggu kami disana...

Kutip nama diberi... salah seekor kucing jantan kami... mengalami kelumpuhan setelah beberapa hari demam... pelbagai inisiatif telah diambil... namun akhirnya... dia pergi jua... sedih tak terkata... semoga rohnya aman bersama yang lain disana...

Asal-usul nama kutip diberi... beberapa tahun yang lepas... aku dan isteri bersarapan disebuah restoran... semasa mahu pulang... kami didatangi seekor kucing jantan yang comel lagi bermanja kelaparan... tanpa fikir panjang... kami membawanya pulang untuk membela... setelah berfikir beberapa hari... akhirnya nama kutip diberi... kucing itu pun amat selesa dengan panggilan itu...

Cuma aku terkilan... sepanjang hayatnya... aku suka memarahinya kerana asyik bergaduh dengan kucing jantan yang lain... walaupun bukan dia punca pergaduhan itu... menyesal ku tak sudah... semoga Allah mengampunkan dosa-dosa ku... InsyaAllah... sungguhpun begitu... kutip tetap kucing kesayangan kami... wallahualam...

P/S: Kepada kengkawan... entri ini sepatutnya tersiar semalam... memandangkan terlalu sedih atas kehilangan kutip... aku tidak mampu untuk meneruskan tulisan ini... apapun doa kengkawan diharapkan untuk ketenangan kutip disana... Terima Kasih...

22 comments:

Na Shari said...

Allah lebih sayangkan Kutip. Mati itu lebih baik drpd dia terus menderita kesakitan...

Besar pahala org yg pelihara binatang kesayangan Nabi Muhammad SAW ni...

naqiubex said...

Warghhh! terkejut saya bila buka blog nih.. ada kucing terkaku dalam liang lahad lak...

Salam takziah saya berikan buat saudara..

Mira said...

sedih...nangis mira tau..mira tak leh citer pasal kucen..mmg mudah sediah sebab mira bela 3 eko kucen jantan kat umah..

kehilangan kucen ni pun rasa macam kehilangan orang tersayang. mira tak sanggup nak hadapi kucen mati ni..selalu hubby yg uruskan. Mira pun tanam gak kucen mira yg mati. tak de buang-buang.

Mangkuk.com said...

sedihnyer..sbr yer..nnti cr penganti kutip..k hehehe

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Cian Kutip...

MaMa pun camtu gak, kalau kucing buat HAL mmg akan marah2.. tapi bila dah KEHILANGAN baru nak nyesal..

Semoga KUTIP Tenang di sana...Ameen!

IxoR@ said...

hiba...sayu...

tak sanggup nak tgk kucing tu la...

blank.

nueeunlimited said...

salam..wuwuwu sedeh la kalo dengo2 tucen jadi arwah nih. semoga encik Amirul n istri tabah mghadapinye. Nuee de sekor tucen ngah tggu dijemput gak... Da seminggu x mkn. Bdn da busuk, lalat hurung je.. Tapi still gagah meneruskan nyawa... Semoga die pergi. Sedeh tgk die tanggung derita...

Lun said...

bru je bkk blog ni... tbe2 dtg sms..

7.6.2009 nenek ku meninggal 3.39am al-fatihah buatnya ..

echah_syed said...

combi tak pernah pelihara kucing..tp yg dtg minta mkn kat luar rumah mmg ler ade..

MariaFaizal said...

Amirul,
Sorry ketinggalan I place comment here as weekend a lil' bit busy with travelling.

Kutip looked so manja & handsome.We all know animals are not subjected to sins as tidak berakal.But susah kita yg sayangkan kucing terutamanya nak lupa kan keletah manja (suara kucing dari jauh pun kita dah kenal 'siapa' ).Kalau x balik makan kita risau & wonder mana 'diaorang' ni(should b 'diakucing').

At times rasa jadi kucing mungkin seronok kerana tak ada tanggungjawab yg terpikul & tak akan dihisab kelak.

Kutip definitely dlm kenangan.Be strong Amirul & wifee.Teruskan melakukan good deeds & sifat kasih pada haiwan kesayangan Rasuluallah saw.

Naz said...

Salam...
takziah bro... sayang betul ko dng kucing ni eh. :)

Mira said...

re : salam amirul....hehehehe besday mira belum datang lagi larrr... 17 jun nanti...diorang tu sambut awal..saje nak buat mira terkezut. dorang cakap kalau buat 17/6 nanti mira dah leh agak...tp jgn lupa kalau nak wish lagi pun boleh..17 june nanti yek..

Mira said...

re : kalau teringin je makan nasi lemak ni. bukan selalu..tapi mira tetap memilih nasi lemak cam ni...mira tak berapa suka yg berlauk nih...

Paan Lee said...

Salam brother amirul,
takziah atas kehilangan, harap bro rileks2 and tenang je...

moga hari2 mendatang abg happy balik, :D

good luck! :D

Sedingin Salju said...

Ini suatu kehilangan. Tapi, tuhan lebih sayang padanya.

@cu SaYaNg said...

rasa nye sebelum nie ada gak kan kucing bro yg dh mati?
nie kematian kedua ke?

CAHAYA said...

:( poor Kutip.

Dj Epoi said...

Memang ada betulnya..Gua gelarkan Lu...
BAPAK KUCING.....!!!!

Memang Lu ada keistimewaan tersendiri dengan kucing2.....
Menakjubkan!!!

Jangan sedih2 Bro.....
Pasal sejak kebelakangan nih!!! banyak citer2 sedih disekeliling kita arrrrr!!!

Lu perasan tak?

Moga Kutip TENANG disana weih!!!

Fly said...

salam takziah bro, memang sesuatu yang kita sayang ni akan terasa sangat2 bila kehilangannya. banyak pahala bro yang telah menjaga kutip selama ni.

Nursyawalina Sulong said...

jgn2 kutip kena mcm gabby dulu..yg ifti citer lumpuh 3 hari sebab kena gigit nyamuk...

jgn la sedih2..sebab setiap rasa syg pd haiwan tu, dpt pahala

ni Gabby dah dkt due date ...1st babies..riso...

oh lupa..nak share psl penyakit kucing terbaru..my sis bgtau...dia baca dlm satu blog...sorg doktor haiwan ckp..ada satu penyakit kucing mcm penyakit aids..terkena bila kucing tu mengawan dgn mana2 kucing tanpa kontrol..tak de ubat lagi stkt ni...simptomnya hilang selera mkn n bulu luruh...within 3 months, kucing tu blh mati..so doktor tu sarankan, kalau nak selamat, KASI kucing2 yg tgh nak membesar..

hysMan.. said...

salam bro..
tak silap dulu ade sekor kucing bro yg masuk ke liang lahad juga kan??
ape ye namanya??
kali ni kutip pula??
setiap yg idup pasti mati..
itu hakikat..
pasrah dan redha..

Sufi Idany said...

:) semoga dapat pengganti kutip buat penghibur dan peneman yang paling setia.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...