Followers

Pages

Monday, April 20, 2009

Nostalgia

Salam...

Hari ini aku ingin berkongsi sedikit kisah silam ku di alam zaman kanak-kanak... sesekali teringatkan kengkawan sekampung yang entah berada dimana sekarang... masing-masing mempunyai haluan hidup yang telah ditentukan oleh Illaihi seperti diriku jua... ahh... betapa rindunya aku kepada kengkawan sekampung... sekiranya aku mampu kembali ke zaman itu... mahu aku perbetulkan segala kekurangan yang ada ketika itu... mungkin aku ada menyakiti hati kengkawan ku tanpa disedari... namun apakan daya... waktu itu tidak mungkin akan berulang kembali... masa itu berlalu tanpa pernah menunggu kita... itulah yang dinamakan kehidupan...

Saya yakin... rakan-rakan sekalian juga mempunyai kisah tersendiri ketika zaman kanak-kanak... seperti aku juga... bagi aku... itu adalah waktu yang tidak dapat aku lupakan... seronoknya pada masa itu... sukar digambarkan... alangkah bagusnya sekiranya aku mampu memutarkan semula hidup ini ke alam kanak-kanak... tetapi apakan daya... itu sesuatu yang mustahil untuk dilaksanakan...

Teringat aku... ketika itu aku adalah antara yang buas dan lasak... suka membuli kengkawan... tapi pelik... permainan yang aku bermain dengan kengkawan sekampung pada masa itu tentu kalian tak akan percaya... permainan yang setiap petang aku bermain adalah seperti polis entri... nenek-nenek... lompat getah... bola rondes... cikgu-cikgu... batu seremban... tudung botol... tenteng... galah panjang... baling selipar... congkak... konda-kondi... lastik... tembak-tembak... aku ingat lagi... betapa susah payahnya kami membuat senapang sendiri dengan menggunakan kayu-kayan yang telah dibuang... pelurunya pula kami gunakan buah getah ataupun ceri... al-maklum sajalah... zaman kanak-kanak kita dahulu mana ada macam sekarang? Betapa untungnya bebudak sekarang... mintalah apa saja yang mereka nak... pasti ibubapa menunaikan hasrat mereka... dan lagi permainan yang aku masih ingat pondok-pondok... masak-masak... jual-jual... mak-mak... berbasikal sekeliling kampung dan sebagainya... sesekali pula aku dengan kengkawan pergi terjun sungai... bila balik rumah pasti akan kena ligan dengan bapa aku... mahu aku lari sekeliling kampung dikejarnya... kelakar pun ada bila terkenang waktu-waktu itu...

Untuk pengetahuan kalian... kengkawan sekampung aku bukan hanya terdiri dari golongan lelaki sahaja... perempuan pun tak kurang ramainya... alah... biasalah kan... nama pun kanak-kanak... cuma aku terkilan... kerana kesemua mereka entah dimana ketika ini... kami tidak berhubung lagi... mungkin ada diantara mereka yang telah berjaya dalam hidup... ataupun mungkin juga sudah tiada lagi dalam dunia ini... wallahualam... apapun keadaan... doa aku sentiasa mengiringi kengkawan sekalian... sekiranya ditakdirkan... InsyaAllah akan bertemu jua akhirnya...

25 comments:

MariaFaizal said...

Bro,
That's such a sweet memories that you are reminescing right now.

I dulu juara tuju guli & zero point! ha ha....

Lepas tu galah panjang, i selalu dpt 'bolos saja di situ' as i tersangat kecik :P

And, w.pun i small size, but kalau main tuju selipar/tin, berderai jugak la i bagi, plus kalau i tuju bola tennis kat belakang opponents, sampai 'melengkuk' badan org tu, kah kah...

Thanks bro for sharing this.Now i pulak rindu kwn2 kat camp navy dulu :)

Uncle Dol said...

Salam amirul,
hehee..
kenangan masa kecik-kecik dulu masih segar dalam ingatan..

CAHAYA said...

Salam,

Banyak entri2 nostalgia dari beberapa bloggers yang Cahaya bloghop. :) Yang ni buat Cahaya tersenyum.

Teringat dulu waktu kecil main bola rondes dan kene 'pulau' oleh kawan2 pompuan. Diorang x kasi main sama masak2. Diorang kata, lelaki join la budak lelaki. Haha. :P

khairul onggon said...

A''aah la.. teringat zaman kecik2 sekolah2 dulu.. waaa.. miss so much... klu bole reverse balik gi masa lampau, nak pi kejap pun takpe... :)

@cu SaYaNg said...

polis sentri..one two jaga
polis mati pencuri jaga...

rindu nye zaman kanak2...huhuhu

hysMan.. said...

waduhhhh sonok bila kenangkan zaman budak2..walupun gwe lahir zaman 80an tapi still terasa lagi permainan keanak2kan..tak cam budak sekarang kecik2 da pandai men game kat cc..huh..

dulu gwe paling suka men game 'belon aca' (galah panjang), tembak2 pakai buah ceri utan dan bola kat padang merah..klu gwa layan kepala bebudak pompuan plak gwa slalu layan ceper n batu seremban..kihkihkih..juara tuuu...
hehe..
tapi slalu balik ruma sama mcm bro,kena rembat dgn mak..larik skeliling kg..haha
:p

SYAbAR said...

Sorry Mirul, lama akak tak masuk komen blog kau. Almaklumkan, porot den ni momulaih tak berenti....

Seronok kan zaman kocil2 kita dulu. Kalau boleh main la balik, best wooooo!!!! Ada ka orang tua cam kita mau main balik semua game camtu la ni.... Kalau ada yang sanggung, den org pertamo kau masuk dlm list ya!

IxoR@ said...

Andai dapat ku putar masa, ingin sekali ke alam kanak-kanak...

Rindu betul la!!!

"sedang leka bermain galah pjg, sayup2 terdengar suara emak memanggil...oh, rupanya dah Maghrib ! tp tak reti2 pulang..."

rindu oooo huhuhuhu.

cerpelai said...

Salam Bro Amirul..Memang mengimbau kenangan.. Tak keterlaluan kalau gua katakan yang bebudak dulu lebih kreatif berbanding sekarang..

Sebab apa?

Sebab bebudak dulu mencipta permainan, bebudak sekarang memuja permainan.. Bebudak dulu kreatif dan inovatif, bebudak sekarang pasif..

PS, Xbox, Gameboy dan memacam lagi telah membuatkan bebudak sekarang lupa terus pada permainan yang memerlukan fizikal.. Mereka hanya menumpukan pada mental sahaja..!!

Kemajuan membawa kepada dua pilihan.. Baik atau buruk..!! Pilih yang mana?.. Pilihan kita sendiri..!!

AHMADSUFI6177 said...

hehe.. walaupon diriku masih muda (dikalangan korang), tapi aku pernah merasa pasal aku mmbesar di kampung disudut negeri kedah..

kenangan silam bro.. kenangan silam.. milik insan yang lahir 80an dan lagi lama..

Tukang cerita said...

masa kecik...

eden pun bdk kg gak...
buas gak nih...
:P

Idalara said...

salam Amirul..
kisah mirul mengimbau kembali zaman kanak2 dan remaja akak..kdg akak pun rasa mahu kembali ke zaman kanak2,nak jadi kecik semula..nak belajar rajin2 dan berjaya..tapi apakan daya....mng bahagia walaupun hidup dalam kemiskinan waktu tu..
semua permainan yg mirul nyatakan tu akak dgn kengkawan pun main juga..akak ni anak pmpuan sulung..atas 4 org abg..pastinya lasak..nsb baik tak jd tomboy..mak selalu kata mcm jantan..hehehe
sungguhnya semua kenangan masa kecil mng sukar kita lupakan...

nueeunlimited said...

salam..
ank owang asli mane lam gambo tuh???hehe...

yup..mmg zaman kanak2 plg menyeronokkan. tapi masa nuee da ala2 moden sket la. hehe..
tapi, main getah n galah panjang still ade. main konda kondi kat skolah jek bwh pokok besar smntara nk tgg bebudak sesi pagi kuar..
kite skolah ptg. saje jek naik bas 1st trip nk smpi skolah awl. hehe...

amirul said...

Salam Sis Maria,
Huiyooh... ganas betul... lasak jugak erk? Bila sis sebut pasal main tuju guli... teringat saya waktu bermain guli ngan bebudak pompuan... selalunya kalah owh... ntah le pasal ape... target guli tuh dah tepat... time baling selalu tersasar... kalah plak ngan bebudak pompuan... eeeeeee malunya aku... rupa2nya dorang ada taktik tersendiri... iaitu ketuk2... hembus2... bila ditanya nape dihembus guli itu? ketuk saje takleh ke? Jawapan dorang senang saje... suka hati kita orang la... eeee tensionnya... itulah antara perkara yg sukar dilupakan hingga kini...
###################################

Walaikumsalam UD,
Hehehe... harus...
###################################

Walaikumsalam Cahaya,
Uiks! Mungkin Cahaya nampak cam lelaki kot? hahaha...
###################################

Salam KO,
Itulah pasal...tapi apakan daya...
###################################

Salam acu,
Hehehe...
###################################

Salam Man,
Bebudak zaman sekarang ikut peredaran masa daa... budak zaman IT katekan... hehehe
###################################

Salam Kak Syabar,
It's ok... maaf diterima... :) Keracunan makanan ke tuh?

hahaha... pesalahnya kan? sesekali layanz...
###################################

Salam Ixora,
Apakan daya... masa itu luar kemampuan kita semua... cuma buleh terkenang2 saja... :)
###################################

Walaikumsalam Cerpelai,
Yup setuju... bebudak zaman sekarang mengikut peredaran masa... apa nak buat?
###################################

Salam Ahmadsufi,
Seronok kan? Kenangan tetap akan jadi kenangan...
###################################

Salam TC,
hehehe
###################################

Walaikumsalam Kak Ida,
Semua orang ingin kembali ke zaman kanak2... sekiranya diberi peluang... tapi apakan daya? Luar kemampuan kita...
###################################

Walaikumsalam Dak Nuee,
Gambo tuh cilok kat google daa... hihi...

Mungkin juga permainan tradisional seperti ini akan dilupakan terus... ditelan oleh peredaran masa...

mr.syazwan said...

FUUUYOOOOOOOOOOO
semua yg abg ckp permainan tu semua wan nah main.. cume terjun sungai je x cos kat key ell xde sg cume ada sg klang yg addo tu.. haha

tpi 1 permainan abg x sebut
permainan KAHWIN2..
hahaha permainan tu best wooo
nge3...

amirul said...

Salam Syazwan,
Fuiyoooooooooo... apesalahnya terjun kat sungai Klang tuh... kih3x...

Buat ape main kahwin olok2? Kahwin botul2 la... hehehe

Naz said...

Salam bro..
yee.. n3 yg best dan cukup nostalgic. aku dulu2 suka panjat pokok rambutan kat kg. sambil memanjat, makan buah. gambo tu mana ko amek? gambo ko ker? aduhai... chumil sungguh.. hehehe...

MariaFaizal said...

Whoaaa...kwn2 Amirul guna teknik 'mandrem' tu, ha ha...

As for me, my brother instructed "Balun ja..." Hah tunggu apa lagi "Balun sekuat-kuat alam samapai pecah guli dlm bulatan" he he...

P/S: I'm the only girl among siblings. But you grew up in Johore right? Me too in JB when my father was stationed kat Woodland camp & my mom kat Sultanah Aminah Hospital.Jgn2 Amirul masa I kindergarten dulu was you? :D

tehais said...

Zaman kanak2 mmg indah.Rindu sgt2 kngan masa kecik2 dulu :(

mOhD^.^rAz said...

Memang besh zaman kanak-kanak dulu2..
skunk dah tua bangka..
n then bila balik kampung dah tak nampak dah kemeriahan budak2 main kat kampung..
coz dah tak ramai kat kampung..

p/s - bila musim ujan kat KL nie, teringat main ujan kat kampung kecil2 dolu..memang besh..

Binjaie said...

aku pun...syahdu beb

amirul said...

Walaikumsalam Naz,
hehehe... aku bukan setakat panjat pokok rambutan... pokok manggis... langsat... jambu... sampai kebun org pun aku balun... kih3x...

Gambo tu cilok kat internet daa... sekadar hiasan... hehehe
###################################

Salam Sis Maria,
'Mandrem'? Huiyooh.. kecik2 dah pandai mandrem ka? hehe

IC... kesiannya sorang je pompuan diantara adik-beradik...

P/S: Uiks! Sis salah urang owh... Sehingga ke hari ini... I tak pernah jejak kaki ke Johor lagi owh... Father sis army ke? And Mum keje Hospital? keje ape? Sory... pelanduk 2 serupa kut... kuang3x...
###################################

Salam tehais,
Itula pasal... memang best kan?
###################################

Salam mOhD^.^rAz,
Terima kasih atas komen sulung... selalu2 ah datang ye...

P/S:Yup! memang betul... bile time hujan... aku pun siap papan gelungsur sekali... hahaha
###################################

Salam Binjaie,
ermm... aku pun... siap guling2 sekali... hihihi

Naz said...

woo.. semua pokok kat kg ko panjat ke? pernah try panjat pokok petai?? hahaha...

aku ingat gambo hang & friends. sensored sungguh..

amirul said...

Salam Naz,
Banyak ko punya pokok petai... aku panjat pokok durian... kih3x...

Gambo sensored nampak saja no... ala kanak2 maa...

Naz said...

pergh.. pokok durian.... lg dasat. ko main petik jer ke kalo tringin nak mkn durian? hahaha...

cuma tanya saja. manalah tau gambo hang ada terselit kat situ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...