Followers

Pages

Sunday, December 12, 2010

Taktik Apa Pula Ini?

Lebih kurang 1.30 petang tadi... ada pesanan ringkas masuk dalam inbox telefon bimbit saya... bunyinya seperti ini... sila rujuk gambar bawah... klik gambar tersebut untuk tumbesaran... supaya dapat lihat dengan jelas...

SMS yang diterima

saya tertarik taktik terbaru si penyangak lagi penyesat barua ini untuk berkongsi sama... mereka yang berkenaan begitu ghairah dan rakus dalam kerja-kerja sebegini ini untuk terus menipu mangsa! Masalahnya... dari mana si penyangak ini dapat nombor telefon bimbit mangsa?! Bila soalan ini diajukan kepada pusat perkhidmatan pelanggan tertentu... dakwa mereka ini adalah kebetulan sahaja...kami tidak dapat berbuat apa... jadi dimana lagi kita perlu meminta bantuan supaya talian telefon bimbit tidak diganggu dengan pelbagai taktik busuk ataupun spam messages dari segelintir mereka yang tidak bertanggungjawab?!

Jika diamati dengan teliti... nombor si pengirim pun tak tahu dari mana.... Mungkin anda ada pengalaman yang dapat dikongsikan bersama...

P/S: Kepada si penyangak yang menggelarkan dirinya sebagai pakcik... ini pesanan saya buat anda... pakcik kepala angguk mu! Sedarlah sebelum terlambat... mungkin anda terlepas hari ini... pasti akan tersungkur suatu hari nanti... sepandai-pandai tupai melompat... akhirnya jatuh ke tanah juga... wallahualam...   

10 comments:

ikafantasi said...

ikafantasi dah 2 kali dapat mesej yg sama, tp bukan dari "pakcik"...tp dari "ayah"....

mama, along ngan abang pun dapat mesej yg sama...

isi mesej tu lebih kurang macam ni
"ni ayah, ayah lagi ada masalah di balai polis, tolong topup ayah rm30 di nombor ini.ayah pinjam hp kawan ayh..hp ayah ada masalah...


ikafantasi berani jamin....penyangak ni dr negara jiran...sumpah seranah untuk mereka.


**mmg jijik bila pk balik isu Ganyang Malaysia yg dorang timbulkan...tp xde duit merempat secara haramjadah ke Malaysia,,,xde maruah

Tukang cerita said...

setuju dgn komen bro di fb...
taktik ni boleh digelar
'taktik pakcik2'...
macam2lah dorang ni...
keja nak menipu org je....
tak kira halal haram pun...
:(

hysman said...

salam..
saye pnah kena gak bnda ni tp bkn msg..tyme saye kena tu dorg call.. sore org indon nama die hj.ali...
kate saye menang cabutan no telepon bertuah power root.. klui nk tuntut hadiah kena masukkn duit rm500..
tu suma brengset je tu.. bile saye gertas trus matikan... perghhh..... geram bro..grr :((

amirul said...

Ikafantasia,
Saya fikir pun begitu juga, mungkin kerja penyagak dari negara jiran... depa ni dok sini pun menyusahkan dok mana pun menyusahkan org je... kampung saya xlama lagi boleh dilabelkan mini jakarta...

amirul said...

TC,
Kalau niat dah jahat... mana nak kira lagi halal haramnya... main taraaje dorang tue... :(

amirul said...

Man,
Itu tentang power root, ada lagi kisah tentang update info bank lah , macam2... yg penting diri kita sendiri kena berwaspada...

DanieL AdiE said...

penyangak!! dsr nak senang dgn jln mudah!

Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/12/tershopping-la.html

amirul said...

Daniel, Biasalah tu... namapun penyangak...

✿ CikCimi said...

ouch. dapat jugak. ntah ape3 tah.

ikafantasi said...

yea.....ada pengalamam dr kawan mama, yg jadik mangsa pukau melalui hp...org tu call n trus kwn mama kuar duit la n mcm2 lg brg bg kat syaitonirrojim tu....

n guess what?

penyangak negara jiran....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...